Головна | Реєстрація | Вхід | RSSЧетвер, 02.05.2024, 19:30

КОРОВІЙСЬКИЙ ЛІЦЕЙ Чернівецької міської ради

Меню сайту
Наше опитування
Який Ваш улюблений предмет?
Всього відповідей: 440
Міні-чат
Block title
Block content



Статистика

Онлайн всього: 3
Гостей: 3
Користувачів: 0

ДИРЕКТОР


16:11
КЛАСИФІКАТОР ПРОФЕСІЙ (2010). Назви посад заступників, надбавки та пенсія

кадрова практика 

НАЗВИ ПОСАДИ ЗАСТУПНИКА ДИРЕКТОРА ШКОЛИ

Записи про назви роботи, професії або посади, на яку зараховано працівника, провадяться відповідно до найменування професій і посад, затверджених у Класифікаторі професій ДК 003:2010 (КП), затвердженого наказом Державного комітету з питань технічного регулювання та споживчої політики від 28 липня 2010 р. № 327, та відповідно до пункту 2.14 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої спільним наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України та Міністерства соціального захисту населення України від 29 липня 1993 р. № 58. А відтак керівники навчальних закладів, оформляючи кадрову документацію (трудові книжки, накази, тарифікаційні списки, штатні розписи тощо), мають записувати назви посад відповідно до КП.

Класифікатор професій не містить професійних назв робіт працівників, які безпосередньо належать до професійної категорії заступників керівників навчальних закладів, проте він містить низку так званих «базових» професійних назв робіт, які належать до професійної категорії працівників освітянської галузі, зокрема:

• 1210.1. Директор навчально-виховного закладу (середньої загальноосвітньої школи, спеціалізованої школи, гімназії, інтернату тощо).

Згідно з нормами Примітки 1 Додатку В до КП до професійних назв робіт можуть застосовуватися похідні слова за умови збереження галузевої та функціональної належності, кваліфікаційних вимог, виключення дублювання, збереження коду новоутвореної професії. Серед таких похідних слів до професійних назв робіт у зазначеному Додатку міститься і слово «заступник».

Згідно з нормами Примітки 2 Додатку В до КП професійні назви робіт можуть бути розширені за потребою користувача термінами і словами, які уточнюють місце роботи, виконувані роботи, сферу діяльності за умови дотримання лаконічності викладення, якщо інше не передбачено у КП чи відповідних законодавчо-правових актах.

Отже, від вищеназваних «базових» професійних назв робіт утворюються «похідні» та «розширені» професійні назви робіт із збереженням коду базової професії, які також відповідатимуть вимогам КП, наприклад:

• 1210.1 Заступник директора з навчально-виховної роботи;

• 1210.1 Заступник директора з навчальної роботи;

• 1210.1 Заступник директора з господарської роботи;

• 1210.1 Заступник директора з навчально-виробничої роботи.

ЗАСТУПНИКІВ ІЗ ЯКИХ ПИТАНЬ МОЖЕ МАТИ
ДИРЕКТОР ШКОЛИ?

Під час роботи з кадровою документацією обов’язково звертайте увагу на правильність записів назв професій і посад. Від цього залежатиме розмір зарплати (а в подальшому і пенсії) працівника, його право на доплати й надбавки, тривалість відпустки тощо

Основним документом, згідно з яким встановлюються штатні розписи шкіл є Типові штатні нормативи загальноосвітніх навчальних закладів, затверджені наказом Міністерства освіти і науки України від 6 грудня 2010 р. № 1205 (далі — Наказ № 1205), якими передбачено посади заступника директора з навчальної, навчально-виховної, виховної роботи. Проте цим же наказом керівникам шкіл надано право в разі виробничої необхідності змінювати штати або вводити посади, не передбачені штатними нормативами, у межах фонду оплати праці. Тому дуже часто в навчальних закладах нового типу (гімназіях та ліцеях) вводять посади заступників директора з експериментальної, наукової, науково-методичної роботи тощо. У такому випадку слід звертати увагу на певні нормативно-правові нюанси.

Відповідно до Інструкції про організацію та діяльність гімназії та інструкції про організацію та діяльність ліцею, затверджених наказом Міністерства освіти України від 20 липня 1995 р. № 217, гімназія — середній загальноосвітній навчально-виховний заклад другого-третього ступеня, що забезпечує науково-теоретичну, гуманітарну, загальнокультурну підготовку обдарованих і здібних дітей. Ліцей — середній загальноосвітній навчально-виховний заклад освіти, що забезпечує здобуття освіти понад державний освітній мінімум, здійснює науково-практичну підготовку талановитої учнівської молоді.

До завдань та напрямків роботи навчальних закладів нового типу не належить наукова діяльність. Крім того, права, передбачені Законом України «Про наукову і науково-технічну діяльність» від 13 грудня 1991 р. № 1977-ХІІ для науково-дослідних (науково-технічних) установ, поширюються тільки на вищі навчальні заклади ІІІ-ІV рівня акредитації.

Також треба брати до уваги той факт, що згідно з Переліком посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 14 червня 2000 р. № 963 до педагогічних працівників належать заступники директорів ЗНЗ з навчальної, виховної, навчально-виховної, методичної, виробничої, навчально-методичної, навчально-виробничої роботи. Як бачимо,посади заступника директора з наукової й науково-методичної тощо роботи немає.

А тому на такого працівника не розповсюджуються норми законодавства, що передбачають виплати надбавки й доплат до посадового окладу, оформлення пенсії за вислугу років тощо.

До того ж згідно з розділом III додатку до Порядку надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14 квітня 1997 р. № 346, відпусткою тривалістю 56 календарних днів користуються особи з числа заступників директорів з навчально-виховної (навчальної, виховної), навчально-виробничої роботи. Іншим працівникам надається відпустка на загальних підставах.

Визначаючи назви посад працівників, керівник навчального закладу має враховувати положення Класифікатора професій та Переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників

Оскільки загальноосвітній навчальний заклад не може займатися науковою діяльністю, а до навчально-виховного процесу заступник директора з науки теж не причетний, то він не має права на щорічну відпустку 56 календарних днів.

ЩО РОБИТИ?

Згідно з роз’ясненнями МОНмолодьспорту України (лист «Щодо Типових штатних нормативів загальноосвітніх навчальних закладів» від 5 березня 2012 р. № 212-15-531) якщо в навчальному закладі виникла необхідність введення окремої посади заступника директора з науково-методичної роботи, варто ввести додаткову штатну одиницю заступника директора, у посадових обов’язках якого передбачити питання організації та здійснення науково-методичної діяльності.

НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ

Закон України «Про наукову і науково-технічну діяльність» від 13 грудня 1991 р. № 1977-ХІІ.

Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам» від 14 квітня 1997 р. № 346.

Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників» від 13 червня 2000 р. № 963.

Спільний наказ Міністерства праці України, Міністерства юстиції України та Міністерства соціального захисту населення України «Про затвердження Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників» від 29 липня 1993 р. № 58.

Наказ Міністерства освіти України «Про затвердження Інструкції про організацію та діяльність гімназії, Інструкції про організацію та діяльність ліцею» від 20 липня 1995 р. № 217.

Наказ Державного комітету з питань технічного регулювання та споживчої політики «Про затвердження, внесення зміни та скасування нормативних документів» від 28 липня 2010 р. № 327.

Наказ Міністерства освіти і науки України «Про затвердження Типових штатних нормативів загальноосвітніх навчальних закладів» від 6 грудня 2010 р. N° 1205.

Лист Міністерства освіти і науки, молоді та спорту «Щодо Типових штатних нормативів загальноосвітніх навчальних закладів» від 5 березня 2012 р. № 212-15-531.

Національний класифікатор професій ДК 003:2010 від 1 листопада 2010 р.


За матеріалами: ДОВІДНИК ДИРЕКТОРА ШКОЛИ [N 1-2 січень-лютий, 2013]
Переглядів: 15015 | Додав: Лупуляк_О_Г | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 1
1 Дирекція  
Часто керівники та й кадровики ставлять питання "Як записати наказ та заповнити трулову книжку щодо вказання у формулюванні "прийняти на посаду"?" Відповідаю: "Якщо коди професій за КП починаються з цифр 1, 2, 3, 4, вказуэмо , що прийнято (призначено) на посаду, а - 5, 6, 7, 8, 9 - вказуємо просто прийнято."

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Контактна інформація
вул. Шкільна, 1-А,
с. Коровія, Чернівецький р-н,
Чернівецька обл., 60410

Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Березень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Block title
Block content

Copyright © 2009 - 2024 - Коровійський ліцей. Всі права захищено.