Головна | Реєстрація | Вхід | RSSЧетвер, 28.03.2024, 12:19

КОРОВІЙСЬКИЙ ЛІЦЕЙ Чернівецької міської ради

Меню сайту
Наше опитування
Який Ваш улюблений предмет?
Всього відповідей: 440
Міні-чат
Block title
Block content



Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


15:52
ЦАРСТВО ОДВІЧНОЇ ТЕМРЯВИ або ЯК ГУРТКІВЦІ ПОДОРОЖУВАЛИ ПІДЗЕМНИМИ ЛАБІРИНТАМИ

Володіння таємничого й непізнаного відкриються тим, хто наважиться на подорож підземними лабіринтами, створеними самою природою. На таку подорож наважилися і вихованці гуртка «Екологічне краєзнавство» Глибоцького ЦТКСЕУМ на базі Коровійської ЗОШ І-ІІІ ст. Вони побували у печері “Млинки”, що розташована неподалік села Залісся у Чортківському районі Тернопільської області. Печера відома насамперед не розмірами, а своєю неповторною красою. І тим, що це одна з небагатьох печер в Західній Україні, де проводяться регулярні екскурсії. І побачити підземну казку може кожен охочий.

Історія назви “Млинки” така: на безіменному струмку, що протікав біля печери, наприкінці 18 – на початку 19 століть був побудований водяний млин, після чого річечку назвали Млиночки, а хутір, який виник неподалік – Млинки. У 70-і роки хутір приєднали до села Залісся і назва “Млинки” пропала з карти. Лишилась лише пам’ять у назві печери.

Печера «Млинки» має загальну довжину лабіринту 28 км. Відкрита тернопільськими спелеологами в 1960 році (тоді ще гуртківцями обласної дитячої екскурсійно-туристської станції). Однак уже перше знайомство з печерою показало, що пройти в підземні лабіринти неможливо. Весняні та дощові води, які постійно стікають у карстову западину, де міститься вхід у печеру, майже повністю замулили підземні ходи.  При вході залишилося лише кілька невеликих галерей, які закінчуються пробками з мокрої глини. В печері   протягом року стала температура повітря +11 °С, відносна вологість коливається в межах 84–100 %. У печері можна побачити різнобарвні кристали, сталактити, пластинчастий гіпс та інші мальовничі печерні утворення. Рухатися у печері непросто,  та наші гуртківці із задоволенням долали перешкоди лабіринтів.

Ми  побачили великі вхідні зали, звідти пройшли до "Столового каменя" та роздоріжжя "Зірочка", далі перейшли у галерею "Північна".  Кінцева точка - зал "Кажана", якого потрібно було самостійно відшукати на гіпсовій стелі печери. У цьому ж залі можна покататись на "козацьких гірках". На зворотному шляху ми мали можливість перелізти через "Тещин зуб", пройти "Жовту трубу", пролізти на колінах "Тарганячі біги" та втиснутись у страшно "Веселий хід".

        

Переглядів: 725 | Додав: Іванна | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Контактна інформація
вул. Шкільна, 1-А,
с. Коровія, Чернівецький р-н,
Чернівецька обл., 60410

Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Квітень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архів записів
Block title
Block content

Copyright © 2009 - 2024 - Коровійський ліцей. Всі права захищено.