Головна | Реєстрація | Вхід | RSSЧетвер, 25.04.2024, 05:12

КОРОВІЙСЬКИЙ ЛІЦЕЙ Чернівецької міської ради

Меню сайту
Наше опитування
Який Ваш улюблений предмет?
Всього відповідей: 440
Міні-чат
Block title
Block content



Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


02:35
Екскурсія до Чернівецького обласного краєзнавчого музею вихованців гуртків «Екологічного і історичного краєзнавства» Коровійської ЗОШ

Цікаво та пізнавально проходять вихідні дні у гуртківців «Екологічного краєзнавства» Глибоцького ЦТКСЕУМ та «Історичного краєзнавства», які працюють на базі Коровійської ЗОШ І-ІІІ ст. Ось і цими вихідними вихованці 5-8 класів разом зі своїми керівниками Нітушка І.І. та Герман С.М., відвідали Чернівецький обласний краєзнавчий музей. Це музей, де найбільше зібрання матеріалів і документів з історії, етнографії і культури Північної Буковини.

Чернівецький краєзнавчий музей має чимало зал (бл. 20), які входять до двох великих відділів: природи Буковини й історії. Поєднання природи з давньою історією надає можливість цілісного огляду музейної експозиції. Історичний відділ, що в рази більший за природний, включає також значні археологічні й етнографічні колекції, документи, матеріали й численні предмети з історії Буковини. Багатою і цікавою є його нумізматична колекція, колекція зброї XVIII-XIX століть.

Гордістю музею є колекція творів образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва, основу якого складають ікони XVI-XVIII ст., твори видатних буковинських митців Миколи Івасюка, Юстина Пігуляка, Євгена Максимовича, Августи Кохановської тощо. Колекція стародруків представлена книгами трьох визначних центрів друкарства України — Київським, Львівським та Почаївським.

Серед багатьох пам'яток на особливу увагу заслуговує прапор Чернівців, виготовлений до 500-річчя першої писемної згадки про місто, яка надзвичайно широко відзначалася чернівчанами у 1908  році. До прапора було виготовлено і 5 ювілейних стрічок від національних товариств краю та окремих громадян.

Вже за незалежності України (після 1991 року) було створено окрему залу, яка розповідає про Чернівеччину впродовж періоду незалежності держави, а також розширено експозицію про відомих діячів краю (Володимир Івасюк, Назарій Яремчук, і багато інших).

А також побували в музеї-Аптека. Найунікальнішим експонатом музею є старі аптечні меблі. В музеї є 86 експонатів аптечного приладдя. З-поміж них особливої уваги варті спиртометр 1902 р. виготовлення, сковорідка, на якій за часів Австрії готували активоване вугілля, а також мідна та латунна ступки, австрійські штангласи, коркодав, ваги, колби, піпетки, машинка для дроблення масла-какао, машинка для виготовлення пілюль початку ХХ ст., зібрання фармацевтичної літератури з виготовлення лікарських форм, починаючи з 1910 р. Інтер’єр прикрашають погруддя римського лікаря Галена (саме йому ми зобов’язані появою галенових препаратів, це він ввів поняття баластних і діючих речовин у складі ліків та почав екстрагувати діючі речовини з рослин на вині, оцтовій кислоті, маслах). Також є погруддя бога лікарювання Асклепія (який лікував хвороби мазями та лікувальними настоями) та його дочки Гігієї, яку часто зображують з чашею в руці, з якої вона напуває змію (символ святості та мудрості, недоторканості і чистоти), — богині здоров’я, від імені якої одержала свою назву наука гігієна. Менші за розмірами погруддя Арістотеля і Гіппократа (книга «Гіппократів збірник» містить твір з лікувальної етики «Клятва», принесення якої і понині є гарантією високих цінностей лікаря). У торговому залі на І поверсі є 2 відділи: ручного продажу та рецептурний.

Вихованці вражені від екскурсії і планують побувати ще в інших музеях.

Повертаючись з музеїв, чуєш подих за спиною.Тут живе минуле, якого ми маємо бути гідні.

  

    

    

   

     

Переглядів: 806 | Додав: Іванна | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Контактна інформація
вул. Шкільна, 1-А,
с. Коровія, Чернівецький р-н,
Чернівецька обл., 60410

Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Березень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Block title
Block content

Copyright © 2009 - 2024 - Коровійський ліцей. Всі права захищено.