Головна | Реєстрація | Вхід | RSSП'ятниця, 29.03.2024, 09:23

КОРОВІЙСЬКИЙ ЛІЦЕЙ Чернівецької міської ради

Меню сайту
Наше опитування
Ви завітали до нас як
Всього відповідей: 1063
Міні-чат
Block title
Block content



Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


13:20
Міносвіти України: прохідний бал у ВНЗ наступного року підвищать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України (МОНМС) планує підвищити прохідний бал зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) з конкурсних предметів для участі у вступній кампанії в 2013 році. Про це в ході прес-конференції заявив заступник начальника департаменту вищої освіти МОНМС Микола Фоменко.

"Швидше за все, у подальші роки ця планка (прохідний бал – ред.) підніматиметься. Це необхідно для того, щоб забезпечити якість освіти. Не можна отримати якісного студента, не маючи якісного випускника школи", – сказав Фоменко.

При цьому він розповів, що цього року бар'єр в 420 балів здолали майже 70% абітурієнтів. А це свідчить про необхідність підвищення якості освіти у школах.


М.Фоменко сподівається, що незабаром школярам не доведеться подавати документи до вищих навчальних закладів, бо ВНЗ їх запрошуватимуть самі.

Нагадаємо, у 2012 році у вступній кампанії взяли участь 620 тис. абітурієнтів.


Як два місяці не платити за навчання
В Україні завершується вступна кампанія. І батьки активно шукають джерела оплати навчання своїх чад. Податкова пільга на освіту, про яку піде мова, повинна допомогти заощадити кошти. І чималі.

За офіційними прогнозами Міносвіти, цієї осені в аудиторії ВНЗ прийде близько 520 тисяч нових студентів. Тобто "попит" повинен відновитися до "докризового рівня", яким став минулий сезон. Річ у тому, що попередньої осені через метання Міносвіти в питанні кількості років шкільного навчання (то 12, то 11 класів) країна недоотримала майже 100 тисяч студентів. Багато ВНЗ тоді вирішили підвищити ціни, додавши головного болю студентам і їхнім батькам. До речі, сьогодні в Україні гризуть граніт науки близько 2,4 млн. студентів у 844 вищих навчальних закладах. Ще трохи більше ніж 400 тис. молодих людей користуються послугами системи професійно-технічної освіти.

При цьому більш як половина студентів (58%) йде вчитися на платні відділення, і вищу освіту доводиться оплачувати з мізерного сімейного бюджету середньостатистичної української сім'ї. В цілому по країні батьки за навчання своїх чад викладали близько 5 млрд грн. щороку (окрім згаданого провального 2011-го – тоді на рахунки навчальних закладів надійшло тільки 4,3 млрд грн.).

Податкові знижки на освіту поки що не дуже популярні

Українці традиційно дуже добре знаються на політиці, футболі та газі. Але такими самими пізнаннями в області управління заробленими грошима похвалитися наші люди не можуть. У Державній податковій службі скаржаться, що населення не дуже активно використовує такий механізм держпідтримки для студентів і їхніх батьків, як податкова знижка. Адже це реальна можливість заощадити кілька сотень (а то і тисяч) гривень на оплаті навчання.

Що таке податкова знижка? Це право фізичної особи на повернення переплаченого торік прибуткового податку. Раніше це називалося "Податковий кредит", але після набрання чинності Податковим кодексом перетворилося на "знижку". Хоча цифри офіційної статистики говорять, що ситуація повільно, але впевнено поліпшується. Якщо в 2009-му році загальна сума наданих знижок становила 105,6 млн. грн., то в 2010-му – 107,1 млн. грн., в 2011-му – 109,1 млн. грн. Разом питома вага "знижувальних" грошей виросла з 2% до 2,5% від загальної суми, сплаченої батьками або самими студентами за навчання. Середня сума компенсації теж росте: 2009 р. – 526 грн.,2010 р. – 617 грн., 2011 р. – 932 грн. У регіональному розрізі лідерами є Київська область і м. Київ, де середня цифра становить 1644 грн. і 1344 грн. Активно користуються можливістю отримання податкової знижки також студенти Житомирської, Одеської, Сумської областей. Щоправда, потрібно визнати, що кількість громадян, які вдаються до цього механізму, останнім часом знижується. Чому - питання. Пройти необхідні процедури людям заважає чи то лінь, чи то правова неграмотність, чи то боязнь зайвої бюрократії. 

Чи легко насправді студентові або його батькам отримати знижку на освіту? 

Найскладніший пункт, що відлякує багато кого – обов'язкова подача декларації про доходи. Незважаючи на те, що податкові органи немало сил поклали на пропаганду "податкової культури" і необхідність декларування своїх доходів, у стереотипному уявленні багатьох українців ця дія стійко асоціюється з чергами і заплутаними бланками звітності, а відчутних переваг, як вважається, не дає. Як з'ясовується – дає. Наприклад, можливість таки здобути освіту дешевше.

Перш за все, потрібно знати, що обмеження по праву на отримання податкової знижки діють за розміром доходу. Так, сума коштів, сплачених за навчання, для компенсації не може перевищувати розмір доходу (у 2011 – 1320 грн., в 2012 – 1500 грн.) з розрахунку на кожного учня за кожен повний або неповний місяць упродовж звітного року.

Є і ще один момент: знижку не зможуть отримати фізособи-підприємці, котрим вона просто не передбачена на доходи, отримані від підприємницької діяльності.

Дуже важливо також стежити за строками подачі документів на отримання знижки: якщо ви не використали право на її отримання за підсумками звітного податкового року, то це право на майбутні періоди не переноситься. Для отримання знижки податківці також не врахують суми, які сплачені в поточному році за періоди навчання в наступному.

В принципі, це і всі умови. Головне – уважно заповнити документи і дбайливо зберігати всі квитанції з оплати за навчання.

Скільки можна заощадити? 

На це питання допоможуть відповісти офіційний порядок нарахування такої знижки і звичайний калькулятор. Середня зарплата в Україні – 3 тис. грн. Отже, річний дохід становить 36 тис. грн., і сплачується з цього доходу 5400 грн. прибуткового податку і 1300 грн. (приблизно) єдиного соціального внеску. Для простоти припустимо, що при цьому одержувач середньостатистичної зарплати платить у середньому 1 тис. грн. за навчання своєї дитини або іншої "особи першого ступеня спорідненості" (а раптом хтось учиться сам або найдорожчу половину вирішив вивчити).

Таким чином, річна плата становить 12 тис. грн. Насправді, звичайно, ця плата сильно різниться залежно від ВНЗ і спеціальності, вивести якесь середнє значення неможливо.

Отже, згідно з порядком, зі свого доходу варто відняти соціальний внесок і плату за навчання:
36 000 – 1300 – 12 000 = 22 700 грн.
Отриману суму треба помножити на свою ставку прибуткового податку, що становить 15 або 17%.
Всього: 22 700 Х 15/100 = 3405 грн.
Нарешті, з повної суми прибуткового податку відняти результат: 5400-3405=1995 грн.
Це і є потенційна податкова знижка одержувача середньостатистичної зарплати.
Не дуже багато, але і не дуже вже мало. Можна сказати, два місяці "безкоштовного навчання". До речі, можна самому і не рахувати: Податкова зараз активно допомагає з розрахунками і заповненням документів.

Як отримати податкову знижку на освіту: покрокова інструкція
Крок 1. Зібрати необхідний пакет документів для отримання знижки:
1) декларація про майновий стан і доходи;
2) договір із навчальним закладом (оригінал і копія);
3) платіжний документ про оплату навчання (оригінал і копія);
4) довідка для декларанта з місця роботи про нараховану (отриману) заробітну плату, суму утриманого єдиного соціального внеску, суму утриманого податку на доходи фізичних осіб із нарахованої за рік заробітної плати, з щомісячним розбиттям;
5) копії ідентифікаційних номерів (одного з батьків і дитини);
6) довідка з навчального закладу про кількість місяців навчання (тривалість семестрів) у звітному податковому році;
7) копія свідоцтва про народження дитини і свідоцтва про шлюб (у випадку, якщо декларацію подають батьки або один із них).

Крок 2. Подати пакет документів до податкової інспекції за місцем прописки.
Строк надання податкової декларації для отримання податкової знижки не обмежується 1 травня, декларацію можна подати до закінчення року. Таким чином, за наслідками 2011 року декларацію можна подати до 31 грудня 2012 року. 

Крок 3. Отримати суму знижки протягом 60 днів з моменту подачі декларації.
Сума грошових коштів, що підлягає поверненню платникові податку, зараховується на його банківський рахунок, відкритий в будь-якому комерційному банку, або відправляється поштовим переказом за адресою, вказаною в декларації, протягом 60 календарних днів з дня подачі.

Джерело: http://www.osvita.org.ua/

Переглядів: 1097 | Додав: Дирекція | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Контактна інформація
вул. Шкільна, 1-А,
с. Коровія, Чернівецький р-н,
Чернівецька обл., 60410

Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Серпень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Block title
Block content

Copyright © 2009 - 2024 - Коровійський ліцей. Всі права захищено.