Головна | Реєстрація | Вхід | RSSП'ятниця, 29.03.2024, 07:44

КОРОВІЙСЬКИЙ ЛІЦЕЙ Чернівецької міської ради

Меню сайту
Наше опитування
Ви завітали до нас як
Всього відповідей: 1063
Міні-чат
Block title
Block content



Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0


20:38
Вдалий виступ на Всеукраїнському зльоті активістів учнівського руху «Моя земля – земля моїх батьків»

Перемога глибочан в обласному зльоті юних туристів-краєзнавців дала можливість захищати честь Буковини на 9-ому  Всеукраїнському зльоті активістів учнівського руху «Моя земля – земля моїх батьків». Зліт проходив в кінці липня в Центральному таборі Українського державного центру туризму і краєзнавства в Закарпатській області. Упродовж шести днів команди з різних регіонів мали нагоду не тільки відпочити, але й взяти участь в різних краєзнавчих конкурсах, вікторинах, експедиційних маршрутах.

До складу команди Глибоцького ЦТКСЕУМ увійшли кращі гуртківці з різних шкіл району: учениця 11-Б класу нашої школи Настя Пентелейчук, Мар’яна Мицак і Владислав Цибуляк з Кам’янської школи, Євдокія Турянська з Старововчинецького ліцею, Роман Дручук з Корчівецької ЗОШ, Наталя Воробець, Марія Люта та Христина Банилівська з Глибоцької ЗОШ.

Кожен з них брав участь у майже всіх заходах на зльоті. Слід відзначити, що окремо підбивався підсумок трьох конкурсів: «Візитка команди», «Вікторина», і «Традиція – краса тисячоліть». У загальному підсумку глибочани посіли ІІ місце.

У туристсько-краєзнавчій вікторині Владислав Цибуляк, Євдокія Турянська та Анастасія Пентелейчук відповідали письмово на різні питання з історії України, географії, геології, екології, етнографії та туризму. Вони показали добрі теоретичні знання, набуті на заняттях в гуртках та на шкільних уроках.

Водночас надзвичайно цікавим і складним був конкурс «В традиціях – краса тисячоліть». У Положенні цього конкурсу-захисту відзначається: «У будь-якій культурі речі повсякденного побутового вжитку, знаряддя праці, зброя, частини помешкань та сакральних споруд оздоблювались певним орнаментом, що ніс смислове, духовно-родове, обрядове та історичне значення, зміст, що з часом став традиційним для даного роду, нації. Особливо це притаманне ремісничим виробам гончарства, ковальства, теслярства, ткацтва, лозоплетіння, фарфоро-фаянсовим виробам, виробам із скла, шкіри тощо».

Готуючись вдома до цього конкурсу-захисту наші гуртківці провели кількаденну експедицію в краєзнавчі музеї району та в села Молодія, Кам’янка, Валя Кузьмин, Старий Вовчинець і смт.Глибока. Предметами наших досліджень були гончарні та теслярські вироби, ткацькі знаряддя праці, оздоблення в сільських хатах печі, сволоку, мисників, ложок, дверей. Було зроблено понад 50 фотографій, 20 малюнків знаків-символів, виготовлено 4 плакати з ілюстраціями до теми. Одночасно зустрічалися з старожилами, записували їх розповіді та тлумачення тих оздоблювальних орнаментів, знаків, які були типовими, традиційними і улюбленими в межах нашої історико-географічної території.

Попередньо зібраний матеріал  було оформлено в окрему пошуково-дослідницьку роботу. Однак, згідно з вимогами конкурсу, цей досліджений краєзнавчий матеріал треба було упорядкувати, вплести в обрядове дійство на сцені. Нами було написано сценарій і показано традиційну «Посвяту дівчини в повноліття», яка в минулому була важливим віковим етапом переходу дівчини чи хлопця до нового статусу. Дівчиною, яку ми обрали для посвяти, була капітан нашої команди Мар’яна Мицак. Сталося приємне співпадіння. Конкурс проходив 26 липня і саме в цей день дівчині виповнилось 15 років і вона була посвячена в повноліття на сцені за народним звичаєм і традиційно.

Також цього дня сцена конкурсу барвисто засяяла, коли вся команда почала обрядове дійство. Всі учасники були одягнуті в автентичне буковинське вбрання: старовинні святкові вишиті сорочки, горботки, пояси, тайстри, які ніби підкреслювали і доповнювали артистизм, емоційність, змістовність виступу. Тож стали вони всі об’єктами відео зйомок та фотографування представників різних областей. Дійсно, наша команда гордо і велично демонструвала велике надбання народної культури – буковинський вишиваний одяг, на якому сяяли мистецькі шедеври в поєднаннях орнаментів і кольорів. І здавалося, що в них закодовані у вишитих та витканих знаках-символах послання предків з далеких віків.

Під час обрядового дійства Мар’яна Мицак блискуче витримала випробування на знання народних і родинних традицій, розкрила змістовно смислове, символічне, духовне, магічне, обрядове значення понад 10 предметів, які оздоблені стародавніми знаками, орнаментами. Для переконливості журі і глядачам демонструвались не тільки фотографії й малюнки на плакатах, але й привезені гончарні вироби, різьблені дерев’яні побутові предмети, ткацькі знаряддя праці та розмальована буковинська скриня, яка є символом працьовитості дівчини, символом збереження родинних традиційних та майбутньої нової сім’ї.

А завершили глибочани свій виступ авторською піснею «В традиціях – краса тисячоліть». Журі схвально сприйняли виступ, були вражені обрядовим дійством, відповідністю критеріям, артистизмом, емоційністю буковинців та глибиною краєзнавчого дослідження. Отож, команда з Буковини була поза конкуренцією і найкращою та посіла у вищезгаданому конкурсі перше місце серед областей України.

Окремо проводився конкурс «Творчі майстерні». Тут шестеро наших учасників захищали науково-дослідницькі роботи з історичного, археологічного, географічного, геологічного, екологічного і етнографічного краєзнавства. Це був своєрідний звіт про роботу гуртка, експедиційного загону за два роки. Владислав Цибуляк, Мар’яна Мицак, Євдокія Турянська, Роман Дручук, Наталія Воробець, Анастасія Турянська вдало захистили свої роботи, відповіли на всі додаткові питання журі. У всіх виступах особливо високо цінувалось дослідження актуальних місцевих тем, проблем, відповідність ілюстративного матеріалу звіту, використання літературних та архівних джерел, пропаганда та практичне використання робіт, володіння матеріалом, культура мовлення. Отож, наші учасники посіли перші, треті і п’яті місця, а за підсумками участі в усіх творчих майстернях глибочани мають почесне друге місце. У цьому велика заслуга керівників гуртків, педагогів шкіл, які готували з дітьми науково-дослідницькі роботи. Це Людмила Щериля, вчитель нашої школи, Вікторія Глевко, Ніна Лук’ян, Надія Стрілак, Валерій Іримеску, Мар’яна Ванхала, заступник директора Глибоцького ЦТКСЕУМ керівник команди Руслан Щур. На зльоті наші учасники проходили маршрут по пересіченій лісистій місцевості та знаходили контрольно-залікові станції, контрольні пункти з використанням різних видів орієнтування на місцевості. На дистанції знаходились технічні етапи та контрольно-залікові станції з історичного, археологічного, екологічного, геологічного, географічного та етнографічного краєзнавства. У порівняні з попередніми зльотами, на всіх позиціях маршруту глибочани покращили свої результати, вдало використали набуті знання й уміння, продемонстрували колективний дух, організованість, наполегливість і волю до перемоги.

Отож, поверталися додому вихованці Центру туризму щасливі й радісні. Перші місця в конкурсах, яскраві враження від зльоту, дружні спілкування з ровесниками з інших областей. І все це стало корисним досвідом, розширило і збагатило їх життєвий простір. Вони наглядно переконалися, що тільки шляхом наполегливої праці, сили волі, цілеспрямованості можна в житті домогтися успіхів і визнання.

Насамкінець хочеться підкреслити, що глибочани вже вп’яте захищають честь області на Всеукраїнському рівні. І вже вкотре посідають перші місця в конкурсах. Це є результатом того, що наш позашкільний заклад працює стабільно, системно і мотиваційно спрямований на досягнення позитивних результатів.

 




























Джерело: http://glibosvit.ucoz.ua
Переглядів: 1301 | Додав: Дирекція | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 1
1 Дирекція  

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Контактна інформація
вул. Шкільна, 1-А,
с. Коровія, Чернівецький р-н,
Чернівецька обл., 60410

Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Серпень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Block title
Block content

Copyright © 2009 - 2024 - Коровійський ліцей. Всі права захищено.