Головна | Реєстрація | Вхід | RSSПонеділок, 29.04.2024, 11:32

КОРОВІЙСЬКИЙ ЛІЦЕЙ Чернівецької міської ради

Меню сайту
Наше опитування
Ви завітали до нас як
Всього відповідей: 1063
Міні-чат
Block title
Block content



Статистика

Онлайн всього: 4
Гостей: 4
Користувачів: 0

ДИРЕКТОР


14:03
10 правил, які має знати керівник. ВІДПУСТКА ДЛЯ ДОГЛЯДУ ЗА ДИТИНОЮ (6 р.).

Працівниця має дитину, якій виповнилося три роки. Згідно з медичним висновком дитина за станом здоров’я потребує домашнього режиму та індивідуального догляду. За бажанням працівниця може отримати відпустку без збереження заробітної плати для догляду за дитиною — тривалістю, визначеною відповідно до Закону України «Про відпустки». Здається усе просто. Однак до редакції продовжують звертатися читачі з проханням роз’яснити чи може працівниця перервати таку відпустку, а через деякий час — отримати її знову? Чи можна на час відпустки вивести працівницю «поза штат»? Чи оплачувати листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами, які мають місце під час перебування у відпустці для догляду?

Відпустка для догляду за дитиною
до досягнення нею шестирічного віку:
10 правил, які має знати керівник

Відповідно до пункту 3 частини першої статті 25 Закону України «Про відпустки» від 15 листопада 1996 р. № 504/96-ВР (із змінами, далі — Закон про відпустки) відпустку без збереження заробітної плати за бажанням працівника надають в обов’язковому порядку у разі, якщо дитина потребує домашнього догляду, — тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення дитиною шестирічного віку, а в разі якщо дитина хвора на цукровий діабет І типу (інсулінозалежний), — не більш як до досягнення дитиною шістнадцятирічного віку.

На практиці медичний висновок надають, як правило, строком до шести місяців, інколи — до одного року. У подальшому за необхідності продовження догляду видають новий медичний висновок.

Відпустку без збереження заробітної плати для догляду за дитиною, передбачену статтею 25 Закону про відпустки, надають після закінчення соціальної відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (ст. 18 Закону про відпустки).

Зважаючи на схожість назв зазначених відпусток, для запобігання плутанини доцільно застосовувати у документах таку назву — «відпустка без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку», а якщо йдеться про відпустку для догляду за дитиною, хворою на цукровий діабет, — «відпустка без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до досягнення нею 16-річного віку».

Розглянемо на прикладі надання відпустки без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку.

Отже, працівниця має дитину, якій виповнилося три роки. За станом здоров’я дитина потребує домашнього режиму та індивідуального догляду.

10 ПРАВИЛ ЩОДО ВІДПУСТКИ БЕЗ ЗБЕРЕЖЕННЯ
ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ ДЛЯ ДОГЛЯДУ ЗА ДИТИНОЮ
ДО ДОСЯГНЕННЯ НЕЮ ШЕСТИРІЧНОГО ВІКУ

1) Надавайте відпустку за заявою працівниці тривалістю, визначеною в медичному висновку, і оформлюйте наказом роботодавця.

2) Враховуйте, що правом на відпустку може скористатися не лише матір дитини, а й інший родич, який фактично доглядатиме за дитиною.

3) Пам’ятайте, що працівницю, яка перебуває у відпустці, не можна виводити «поза штат», посада за працівницею зберігається.

4) Відображайте відсутність у зв’язку з відпусткою у табелі обліку використання робочого часу.

5) Не враховуйте період відпустки при обчисленні стажу, що дає право на щорічну відпустку.

6) Зараховуйте до стажу для оплати листків непрацездатності лише ті періоди перебування у відпустці, які мали місце до 28.02.2001.

7) Якщо працівниця знову вагітна, оформіть переривання відпустки для догляду і надайте відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами.

8) Не забувайте, що працівниця має право перервати відпустку, а через деякий час — оформити знову.

9) Завчасно нагадуйте працівниці про закінчення відпустки.

10) Пам’ятайте, що існує кілька способів заміни працівниці, відсутньої у зв’язку з відпусткою.

ПРАВИЛО № 1. Надавайте відпустку без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку за заявою працівниці тривалістю, визначеною в медичному висновку, і оформлюйте відповідним наказом.

Для отримання відпустки працівниця подає керівнику підприємства, установи, організації (далі — роботодавець) заяву про надання відпустки (див. Додаток 1) і медичний висновок.

Роботодавець не має права відмовити у наданні відпустки, оскільки Законом про відпустки визначено, що вона надається в обов’язковому порядку, тобто в силу суб’єктивного права працівника.

Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку є відпусткою без збереження заробітної плати, її надають в обов’язковому порядку за наявності бажання працівника та медичного висновку про те, що дитина потребує домашнього догляду

Відпустку надають з дати, зазначеної у заяві, але у межах періоду, визначеного медичним висновком, та оформлюють наказом роботодавця (див. Додаток 2).

Якщо після спливу строку відпустки, зазначеного у наказі, працівниця надає новий медичний висновок про необхідність продовження домашнього догляду за дитиною, оформлюють наказ про продовження відпустки (див. Додаток 3).

Додаток 1

Приклад оформлення заяви про надання відпустки
без збереження заробітної плати для догляду за дитиною
до досягнення нею шестирічного віку

Директору ЗНЗ № 1234
Михайленко К. М.
учителя фізики
Петрової М. П.

Заява

У зв’язку з необхідністю домашнього режиму та індивідуального догляду за дитиною прошу надати відпустку без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку з 20 червня 2011 року по 19 червня 2012 року.

Додаток: довідка ЛКК від 16.06.2011 № 183.

17.06.2011 Петрова

Додаток 2

Приклад оформлення наказу про надання відпустки
для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку

Загальноосвітній навчальний заклад № 1234

НАКАЗ

17.06.2011 
м. Київ 
№95 

Про надання Петровій М. П. відпустки без збереження
заробітної плати для догляду за дитиною
до досягнення нею шестирічного віку

Петровій Марині Петрівні, учителю фізики, надати відпустку без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку на період з 20.06.2011 по 19.06.2012.

Підстави: 1. Заява Петрової М. П. від 17.06.2011, зареєстрована за № 176.

2. Довідка ЛКК від 16.06.2011 № 183.

Директор Михайленко К. М. Михайленко

З наказом ознайомлена Петрова М. П. Петрова 

17.06.2011

ПРАВИЛО № 2. Враховуйте, що правом на відпустку без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку може скористатися не лише матір дитини, а й інший родич, який фактично доглядатиме за дитиною.

За наявності медичного висновку правом на відпустку може скористатися інший родич, який фактично доглядатиме за дитиною (батько, баба, дід чи інші родичі). Також правом на зазначену відпустку може скористатися особа, яка усиновила дитину чи взяла її під опіку, один із прийомних батьків.

Якщо за дитиною доглядатиме, наприклад, баба, до заяви про відпустку необхідно додати:

— копію свідоцтва про народження дитини;

— довідки з місць роботи матері й батька дитини про те, що вони не перебувають у зазначеній відпустці;

— копії документів, що підтверджують споріднення наприклад, свідоцтва про народження, про шлюб, про зміну прізвища тощо.

На підставі зазначених документів роботодавець видає відповідний наказ.

Додаток 3

Приклад оформлення наказу про продовження відпустки
для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку
на підставі нового медичного висновку

Загальноосвітній навчальний заклад № 1234

НАКАЗ

15.06.2012 
м. Київ 
№ 90-в 

Про продовження відпустки Петрової М. П.
для догляду за дитиною до досягнення
нею шестирічного віку

ПРОДОВЖИТИ:

Петровій Марині Петрівні, учителю фізики, відпустку без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку з 20 червня 2012 року по 19 грудня 2012 року.

Підстави: 1. Заява Петрової М. П. від 14.06.2012, зареєстрована за № 136.

2. Довідка ЛКК від 13.06.2012 № 104.

Директор Михайленко К. М. Михайленко

З наказом ознайомлена Петрова М. П. Петрова

15.06.2011

ПРАВИЛО № 3. Пам’ятайте, що працівницю, яка перебуває у відпустці без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку, не можна виводити «поза штат», посаду за працівницею зберігають.

Відповідно до частини третьої статті 2 Закону про відпустки право на відпустки забезпечується гарантованим наданням відпустки визначеної тривалості (у т. ч. у разі надання відпустки без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку], із збереженням на її період місця роботи (посади). Це означає, що роботодавець не має права вивести зі штатного розпису посаду, що обіймає особа, яка перебуває у відпустці, та виводити працівника «поза штат», як радять деякі юристи.

Згідно з частиною третьою статті 184 Кодексу законів про працю України від 10 грудня 1971 р. № 322-УІІІ (далі — КЗпП) звільнення вагітних і жінок, які мають дітей віком до трьох років (до шести років — частина шоста ст. 179 КЗпП), одиноких матерів при наявності дитини віком до чотирнадцяти років або дитини-інваліда з ініціативи власника або уповноваженого ним органу не допускається, крім випадків повної ліквідації підприємства, установи, організації, коли допускається звільнення з обов’язковим працевлаштуванням.

ПРАВИЛО № 4. Відображайте відсутність працівниці у зв’язку з відпусткою без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку у табелі обліку використання робочого часу.

У деяких установах, організаціях взагалі не відображають у табелях обліку використання робочого часу працівників, як перебувають у зазначеній відпустці, оскільки за цей час не нараховують заробітну плату. Це є помилкою, оскільки відповідно де переліку умовних позначень [кодів] для відображення причин неявок працівників затвердженому наказом Державного комітету статистики України від 5 грудня 2008 р № 489, відпустку працівника без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного ВІК} позначають у табелі обліку використання робочого часу літерним кодом «ДД» або цифровим кодом «18».

ПРАВИЛО № 5. Не враховуйте період відпустки без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку при обчисленні стажу, що дає право на щорічну відпустку.

Відповідно до пункту 4 частини першої статті 9 Закону про відпустки час перебування у відпустці без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку не зараховують до стажу роботи, що дає право на щорічну відпустку.

ПРАВИЛО № 6. Зараховуйте до стажу для оплати листків непрацездатності лише ті періоди перебування у відпустці без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку, які мали місце до 28.02.2001.

Згідно з пунктом 3 статті 1 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 8 липня 2010 р. № 2464-VI (із змінами і доповненнями, далі — Закон про єдиний соціальний внесок] застрахована особа — це фізична особа, яка відповідно до законодавства підлягає загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню і сплачує (сплачувала) та/або за яку сплачують чи сплачували у встановленому законом порядку єдиний внесок.

Відповідно до пункту 9 статті 2 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18 січня 2001 р. № 2240-ІІІ (із змінами, далі — Закон № 2240) страховий стаж — це період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, і за який щомісяця сплачені страхові внески (нею, роботодавцем) в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

При обчисленні страхового стажу для оплати листків непрацездатності слід пам’ятати про дві важливі дати: дату набрання чинності Законом № 2240 (28.02.2001) і дату набрання чинності Законом про єдиний соціальний внесок (01.01.2011). Залежно від цих дат зарахування різних періодів до страхового стажу має певні особливості. Втім, для нашої ситуації суттєва саме перша дата.

За працівницю, яка перебуває у відпустці без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку, страхові внески не сплачують. Отже, після 28.02.2001 періоди такої відпустки не зараховують до страхового стажу для оплати листків непрацездатності.

Втім, якщо працівниця перебувала у такій відпустці до 28.02.2001, відповідний період входитиме до стажу. Це пояснюється тим, що до страхового стажу прирівнюється трудовий стаж, набутий працівником за час роботи на умовах трудового договору (контракту) до набрання чинності Законом № 2240 (п. 3 ст. 7 Закону № 2240).

До набрання чинності Законом № 2240 загальний трудовий стаж визначали за Правилами обчислення загального трудового стажу для призначення працівникам допомоги по тимчасовій непрацездатності, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 19 жовтня 1998 р. № 1658 (із змінами, далі — Правила № 1658).

Згідно з пунктом 4 Правил № 1658 час перебування у відпустці без збереження заробітної плати, яка надається для догляду за дитиною тривалістю, визначеною медичним висновком, але не більше ніж до досягнення дитиною шестирічного віку, зараховували до загального трудового стажу.

ПРАВИЛО № 7. Якщо працівниця знову вагітна, оформіть переривання відпустки для догляду і надання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Відповідно до частини другої пункту 3 статті 38 Закону № 2240 у разі надання застрахованій особі відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами у період відпустки без збереження заробітної плати допомогу по вагітності та пологах надають з дня виникнення права на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами.

Отже, у разі збігу двох відпусток працівниці необхідно подати заяву з проханням перервати відпустку без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку, надати відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, додати до заяви листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами.

ПРАВИЛО № 8. Не забувайте, що працівниця має право перервати відпустку без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку, а через деякий час — оформити знову.

Працівниця, яка перебуває у відпустці без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку, може неодноразово переривати відпустку, а потім знову її оформлювати у межах строку, визначеного медичним висновком.

ПРАВИЛО № 9. Завчасно нагадуйте працівниці про закінчення відпустки.

Часто трапляються випадки, коли жінки забувають про дату закінчення відпустки для догляду. Аби не мати зайвого клопоту зі з’ясуванням причин відсутності працівниці після закінчення відпустки, радимо за кілька тижнів до спливу відповідного строку нагадати жінці про необхідність стати до роботи або отримати новий медичний висновок для продовження відпустки.

ПРАВИЛО № 10. Пам’ятайте, що існує кілька способів заміни працівниці, відсутньої у зв’язку з відпусткою без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку.

У разі необхідності заміни тимчасово відсутньої працівниці роботодавець може:

— прийняти на роботу за строковим трудовим договором (на основне місце роботи або за сумісництвом] іншого працівника;

— тимчасово перевести на посаду відсутньої працівниці іншого працівника підприємства;

— розподілити обов’язки відсутньої працівниці між іншими працівниками з відповідною доплатою.

У кожному з цих варіантів слід доручати роботу відсутнього працівника з таким формулюванням у заявах працівників та наказах: «до дня фактичного виходу основного працівника (прізвище, ініціали) з відпустки».

Насамкінець зазначимо, що всі правила, розглянуті нами для відпустки без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку, діють і для випадку відпустки для догляду за дитиною, хворою на цукровий діабет, до досягнення нею 16-річного віку.


http://kuncevo.ucoz.ru/

«Практика управління закладом освіти» № 9/2011

Переглядів: 38504 | Додав: Дирекція | Рейтинг: 1.7/3
Всього коментарів: 1
1 олеся  
зДобрий день , я маю дитину-инвалида, який потребуе постийного догляду, але я працюю, чи мае право доглядати и получати пенсия моя мама

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Контактна інформація
вул. Шкільна, 1-А,
с. Коровія, Чернівецький р-н,
Чернівецька обл., 60410

Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Березень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Block title
Block content

Copyright © 2009 - 2024 - Коровійський ліцей. Всі права захищено.