Головна | Реєстрація | Вхід | RSSВівторок, 07.05.2024, 02:29

КОРОВІЙСЬКИЙ ЛІЦЕЙ Чернівецької міської ради

Меню сайту
Наше опитування
Ви завітали до нас як
Всього відповідей: 1063
Міні-чат
Block title
Block content



Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

ДИРЕКТОР


23:25
Чи можна встановити випробування працiвнику, прийнятому на перiод вiдпустки у зв’язку з вагiтнiстю та пологами?
Ірина ТубелецьВiдповiдає
Ірина ТУБЕЛЕЦЬ
керiвник Департаменту правового захисту Федерацiї професiйних спiлок України, заслужений юрист України


 

? Чи можна встановити випробування працiвнику, прийнятому на перiод вiдпустки у зв’язку з вагiтнiстю та пологами?

! Встановлення випробування при прийняттi на роботу передбачено статтею 26 Кодексу законiв про працю України(КЗпП). Випробування встановлюється з метою перевiрки вiдповiдностi працiвника роботi, яка йому доручається. 

 

Разом з тим частиною другою статтi 26 КЗпП передбачено, що випробування не встановлюється при прийняттi на роботу: осiб, якi не досягли 18 рокiв; молодих робiтникiв пiсля закiнчення професiйних навчально-виховних закладiв; молодих спецiалiстiв пiсля закiнчення вищих навчальних закладiв; осiб, звiльнених у запас з вiйськової чи альтернативної (невiйськової) служби; iнвалiдiв, направлених на роботу вiдповiдно до рекомендацiї медико-соцiальної експертизи. Випробування не встановлюється також при прийняттi на роботу в iншу мiсцевiсть i при переведеннi на роботу на iнше пiдприємство, в установу, органiзацiю, а також в iнших випадках, якщо це передбачено законодавством.

Одним з передбачених законодавством випадкiв, коли випробування не встановлюється, є прийняття на роботутимчасових працiвникiв (п. 4 Указу Президiї Верховної Ради СРСР «Про умови працi тимчасових робiтникiв i службовцiв» вiд 24.09.1974 № 311-IX; далi — Указ № 311). Вiдповiдно до пункту 1 Указу № 311 тимчасовими працiвниками вважаються працiвники, прийнятi на роботу на строк до двох мiсяцiв, а для замiщення тимчасово вiдсутнiх працiвникiв, за якими зберiгається їх мiсце роботи (посада), — до чотирьох мiсяцiв.

Отже, тимчасовi працiвники — це особлива категорiя працiвникiв, прийнятих за строковим трудовим договором, який триває не бiльше двох (чотирьох) мiсяцiв.

Тривалiсть вiдпустки у зв’язку з вагiтнiстю та пологами становить як мiнiмум 126 календарних днiв. Таким чином, працiвник, якого приймають для замiщення основного працiвника на час вiдпустки у зв’язку з вагiтнiстю та пологами, не є тимчасовим, отже, обмеження для встановлення йому випробування вiдсутнi.

Нагадуємо, що тривалiсть випробування залежить не вiд строку трудового договору, а вiд посади (професiї), на яку працевлаштовується особа. Так, стаття 27 КЗпП визначає, що строк випробування при прийняттi на роботу не може перевищувати трьох мiсяцiв, в окремих випадках, за погодженням з вiдповiдним виборним органом первинної профспiлкової органiзацiї, — шести мiсяцiв, а строк випробування при прийняттi на роботу робiтникiв не може перевищувати одного мiсяця.

Важливо, що стаття 27 КЗпП встановлює максимальнi строки випробування i не забороняє змiнювати цi строки у бiк зменшення.

Отже, при прийняттi на роботу за строковим трудовим договором на перiод вiдпустки у зв’язку з вагiтнiстю та пологами працiвнику може бути встановлено випробування, однак тривалiсть випробного строку має бути зiставна з тривалiстю трудового договору.

Переглядів: 1825 | Додав: Дирекція | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Контактна інформація
вул. Шкільна, 1-А,
с. Коровія, Чернівецький р-н,
Чернівецька обл., 60410

Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Вересень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Архів записів
Block title
Block content

Copyright © 2009 - 2024 - Коровійський ліцей. Всі права захищено.