Головна | Реєстрація | Вхід | RSSВівторок, 07.05.2024, 16:24

КОРОВІЙСЬКИЙ ЛІЦЕЙ Чернівецької міської ради

Меню сайту
Наше опитування
Ви завітали до нас як
Всього відповідей: 1063
Міні-чат
Block title
Block content



Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

ДИРЕКТОР


18:53
Чи надається вiдпустка за ненормований робочий день при пiдсумованому облiку робочого часу?

? На пiдприємствi «А» запроваджено пiдсумований облiк робочого часу (двi змiни, облiковий перiод — рiк). На пiдприємствi «Б» запроваджено пiдсумований облiк робочого часу для певних категорiй працiвникiв (чотири змiни при безперервному циклi виконання робiт, облiковий перiод — рiк). Чи можна надавати працiвникам пiдприємств «А» i «Б» щорiчну додаткову вiдпустку за ненормований робочий день?

На запитання вiдповiдає
Тетяна СТАШКІВ,
заступник директора Департаменту заробiтної плати та умов працi — начальник вiддiлу умов та режимiв працi, нормування та професiйної класифiкацiї Мiнiстерства соцiальної полiтики 
! Надання працiвникам щорiчної додаткової вiдпустки за ненормований робочий день передбачено пунктом 2 частини першої статтi 8 Закону України «Про вiдпустки» вiд 15.11.1996 № 504-96/ВР (далi — Закон про вiдпустки). Максимальна тривалiсть такої вiдпустки становить 7 календарних днiв, конкретна ж тривалiсть цiєї вiдпустки має визначатися колективним договором пiдприємства, установи, органiзацiї (далi — органiзацiя) чи трудовим договором залежно вiд часу зайнятостi у вiдповiдних умовах. Колективним договором також визначається i перелiк посад, робiт та професiй, згiдно з яким працiвникам надається вiдпустка за ненормований робочий день.

Вiдповiдно до Рекомендацiй щодо порядку надання працiвникам з ненормованим робочим днем щорiчної додаткової вiдпустки за особливий характер працi, затверджених наказом Мiнiстерства працi та соцiальної полiтики України вiд 10.10.1997 № 7 (далi — Рекомендацiї), ненормований робочий день — це особливий режим робочого часу, який встановлюється для певної категорiї працiвникiв у разi неможливостi нормування часу трудового процесу, внаслiдок чого у разi потреби ця категорiя працiвникiв виконує роботу понад нормальну тривалiсть робочого часу (ця робота не вважається надурочною). Мiра працi у цьому разi визначається не лише тривалiстю робочого часу, а також колом обов’язкiв i обсягом виконаних робiт (навантаженням). Як компенсацiя за виконаний обсяг робiт, ступiнь напруженостi, складнiсть i самостiйнiсть у роботi, необхiднiсть перiодичного виконання службових завдань понад встановлену тривалiсть робочого часу надається додаткова вiдпустка тривалiстю до 7 календарних днiв.

Отже, при визначеннi кола працiвникiв, для яких може бути встановлено ненормований робочий день, роботодавець має враховувати багато чинникiв, але основним з них є необхiднiсть виконання посадових обов’язкiв понад нормальну тривалiсть робочого часу (робочого дня, робочої змiни). 

Вiдповiдно до Рекомендацiй ненормований робочий день не застосовується й для працiвникiв, якi працюють на умовах неповного робочого дня. Тобто, тривалiсть робочого часу працiвника, який працює на умовах неповного робочого дня, суворо нормована i не може перевищувати часу, визначеного для працiвника умовами трудового договору.

У ситуацiї, коли виробничий процес (роботи певного виду) триває безперервно, i працiвники, задiянi в цьому процесi (на роботах), працюють у змiнному режимi, їх робочий час також суворо нормований за умови, що одна змiна безпосередньо слiдує в часi за iншою. У цьому разi у працiвникiв немає необхiдностi працювати понад нормальну тривалiсть свого робочого часу, оскiльки всi трудовi процеси i робочi операцiї, не закiнченi попередньою змiною, будуть продовженi або закiнченi наступною змiною. При цьому працiвники, зайнятi на безперервному виробництвi (роботах), не можуть працювати на своїх робочих мiсцях пiсля закiнчення робочої змiни, оскiльки на цих робочих мiсцях працюватимуть працiвники наступної змiни.

Таким чином, для працiвникiв, якi працюють на безперервних виробництва (роботах) у змiнному режимi, ненормований робочий день не застосовується. Такi працiвники не мають права на щорiчну додаткову вiдпустку за ненормований робочий день, передбачену пунктом 2 частини першої статтi 8 Закону про вiдпустки.

Переглядів: 1106 | Додав: Дирекція | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Контактна інформація
вул. Шкільна, 1-А,
с. Коровія, Чернівецький р-н,
Чернівецька обл., 60410

Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Серпень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Block title
Block content

Copyright © 2009 - 2024 - Коровійський ліцей. Всі права захищено.