Головна | Реєстрація | Вхід | RSSПонеділок, 29.04.2024, 15:54

КОРОВІЙСЬКИЙ ЛІЦЕЙ Чернівецької міської ради

Меню сайту
Наше опитування
Який Ваш улюблений предмет?
Всього відповідей: 440
Міні-чат
Block title
Block content



Статистика

Онлайн всього: 12
Гостей: 12
Користувачів: 0

ДИРЕКТОР


13:58
Готуємося до ТИЖНЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ

Відповідно до Указу Президента України «Про день охорони праці» 28 квітня ми відзначаємо Всесвітній день охорони праці. У загальноосвітніх навчальних закладах цей день традиційно завершує тиждень з охорони праці та безпеки життєдіяльності

Тиждень з охорони праці та безпеки життєдіяльності
в загальноосвітньому навчальному закладі

Відповідно до статті 22 Закону України «Про загальну середню освіту» від 13 травня 1999 р. № 651-ХІУ (зі змінами) загальноосвітній навчальний заклад забезпечує безпечні та нешкідливі умови навчання, режим роботи, умови для фізичного розвитку та зміцнення здоров’я, формує гігієнічні навички та засади здорового способу життя учнів (вихованців).

Закон України «Про охорону праці» від 14 жовтня 1992 р. № 2694-ХІІ (зі змінами) встановлює єдиний порядок створення системи управління охороною праці в Україні. У навчальних закладах до системи управління охороною праці належать також питання безпеки життєдіяльності (охорона здоров’я, пожежна, радіаційна безпека, безпека дорожнього руху, дії у надзвичайних ситуаціях тощо). Проведення тижня з охорони праці та безпеки життєдіяльності у навчальних закладах сприяє поліпшенню профілактичної роботи щодо безпеки навчання і праці, запобіганню виникнення надзвичайних ситуацій під час навчально-виховного процесу та в побуті тощо.

Підготовка до проведення тижня
з охорони праці та безпеки життєдіяльності

До проведення тижня з охорони праці та безпеки життєдіяльності колектив кожного навчального закладу повинен готуватися заздалегідь. Зокрема необхідно видати відповідні накази, розробити план заходів та визначити осіб, відповідальних за їх проведення. Заплановані заходи мають бути не формальними, а цікавими та пізнавальними як для дорослих, так і дітей. Головне завдання таких заходів — привернути увагу педагогічного та учнівського колективу навчального закладу, громадськості до проблем охорони праці,допомогти усвідомити пріоритетність безпечного та нешкідливого проведення навчально-виховного процесу.

На етапі підготовки до проведення тижня з охорони праці та безпеки життєдіяльності керівник навчального закладу видає наказ про його проведення (див. Додаток 1). Відповідно до наказу у навчальному закладі створюють оргкомітет з проведення тижня з охорони праці та безпеки життєдіяльності, який розробляє план заходів, що будуть проводитися протягом цього тижня, та призначає осіб, відповідальних за проведення запланованих заходів (див. Додаток 2).

Для того щоб скласти дієвий, реальний план заходів, насамперед необхідно проаналізувати стан охорони праці у навчальному закладі, виконання учнями вимог безпеки життєдіяльності під час навчально-виховного процесу та визначити основні напрями реалізації комплексних заходів щодо запобігання виробничому травматизму та професійній захворюваності.

Складаючи план заходів, необхідно передбачити різні форми роботи як з працівниками навчального закладу, так і з учнями. Це, зокрема, такі форми роботи, як:

• семінари;

• тренінги;

• круглі столи;

• перевірка стану проведення профілактичної роботи;

• конкурси на найкраще робоче місце, на обізнаність з питань охорони праці та безпеки життєдіяльності тощо.

План заходів можна складати за розділами, які визначає оргкомітет. Зокрема, це можуть бути такі розділи:

• правові та організаційні заходи;

• гігієна навчання та праці і виробнича санітарія;

• електробезпека; пожежна безпека;

• навчання з охорони праці та безпеки життєдіяльності;

• підбиття підсумків проведення тижня з охорони праці та безпеки життєдіяльності.

Обов’язково до плану заходів слід включити практичний тренінг з евакуації учнів і працівників з приміщень навчального закладу, який проводиться з метою поліпшення пожежно-профілактичної роботи та відпрацювання порядку такої евакуації. Керівник навчального закладу видає наказ про проведення практичного тренінгу з евакуації, у якому визначає дату та час проведення навчальної евакуації учнів і працівників з приміщень навчального закладу, а також призначає робочу комісію. До завдань робочої комісії входить, зокрема, розроблення послідовності проведення навчальної евакуації та інформування про неї всіх керівників структурних підрозділів навчального закладу та класних керівників.

Проведення тижня з охорони праці та безпеки
життєдіяльності, підбиття підсумків його проведення

Під час проведення тижня з охорони праці та безпеки життєдіяльності слід не лише інформувати учасників навчально-виховного процесу про сучасні досягнення у сфері забезпечення охорони праці та безпеки життєдіяльності, а й розвивати їхнє розуміння щодо необхідності організації безпечних та нешкідливих умов навчання та праці у навчальному закладі, дотримання належної поведінки у разі виникнення надзвичайних ситуацій під час навчально-виховного процесу та в побуті.

Досягнути цієї мети можна, застосовуючи як традиційні, так і нетрадиційні форми навчання. Ефективними формами навчання з охорони праці та безпеки життєдіяльності є тематичні вечори, вікторини, олімпіади, практичні та рольові ігри тощо.

На час проведення тижня з охорони праці та безпеки життєдіяльності варто створити стенд (дошку), на якій розмістити:

• перелік запланованих заходів із зазначенням часу та місця їх проведення;

• інформацію про учасників та переможців конкурсів, вікторин та інших заходів;

• фотоматеріали, що висвітлюють досягнення та недоліки з питань охорони праці, безпеки життєдіяльності у навчальному закладі;

• копії наказів щодо проведення та підсумків тижня з охорони праці та безпеки життєдіяльності.

Після проведення тижня з охорони праці та безпеки життєдіяльності необхідно узагальнити його підсумки. Зокрема, оргкомітет складає звіт про проведення тижня з охорони праці та безпеки життєдіяльності. Керівник начального закладу видає наказ про підсумки проведення тижня з охорони праці та безпеки життєдіяльності.

Додаток 1

НАКАЗ

від __ КВІТНЯ 20__ року 
№ __ 

Про проведення Тижня знань безпеки життєдіяльності

Діти потрапляють у складні та небезпечні для життя ситуації через незнання чи нехтування елементарними правилами безпеки. 

Загроза травмування та загибелі дітей існує у побуті, а саме: при виникненні пожежі в квартирі, при виявленні запаху газу, на водних об’єктах, під час необережного поводження з вогнем, пустощів з вибухонебезпечними предметами, токсичними речовинами найчастіше виникає під час літніх канікул. 

На виконання Законів України «Про охорону праці», «Про правові засади цивільного захисту», «Про пожежну безпеку», «Про захист населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру», «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення та у зв’язку з проведенням цілеспрямованої профілактичної роботи зі школярами щодо профілактики травматизму невиробничого характеру, виховання поважного ставлення до безпеки людини, формування у підростаючого покоління світоглядних та етичних основ здорового способу життя, гармонізованих з природними, технічними та соціальними чинниками, усвідомлення необхідності вироблення навичок дотримання правил поведінки у надзвичайних ситуаціях, що виникають під час порушення життєвого процесу у побуті, під час трудової діяльності чи в соціальному середовищі, а також підняття рівня інформаційно-просвітницької роботи з питань забезпечення безпечної життєдіяльності населення 

НАКАЗУЮ: 

1. Організувати з __ по __ травня 20__ року проведення Тижня знань безпеки життєдіяльності «Небезпека вдома й на вулиці. Основні правила поведінки». Тематичний план проведення тижня додається (додаток 1). 

2. Класним керівникам, вчителю ОБЖ _______ організувати проведення уроків з питань безпечної життєдіяльності та профілактики травматизму невиробничого характеру із залученням фахівців підрозділів МНС. 

3. Класним керівникам організувати проведення класних батьківських зборів щодо запобігання невиробничому травматизму серед дітей. Текст звернення до батьків додається (додаток 2). 

4. Учителю ОБЖ _________, педагогу-організатору __________: 

4.1. Поновити в навчальному закладі інформаційно-довідковий куточок з надзвичайних ситуацій (цивільного захисту). 

4.2. Організувати з дітьми відпрацювання практичних дій в умовах виникнення надзвичайних ситуацій та надання першої допомоги травмованим і потерпілим. 

4.3. Провести конкурси, вікторини на знання правил безпечної поведінки та з питань профілактики невиробничого травматизму 

5. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника директора школи з навчальної роботи _______ 

Директор школи ___________


Додаток № 1 до наказу від 17.05.2011 року № 41 

Тематичний план 
проведення Тижня знань безпеки життєдіяльності 
«Небезпека вдома й на вулиці. Основні правила поведінки» 

№ з/п 
Назва теми 
1.
Основні правила поведінки в побуті. 
2.
Правила експлуатації побутових газо-та електроприладів. 
3.
Правила поведінки на транспорті, автошляхах та залізниці. 
4.
Безпечна поведінка при зустрічі зі свійськими та дикими тваринами  
5.
Основи безпечної поведінки під час подорожі до лісу, під час збирання грибів та лікарських рослин.  
6.
Що робити при виникненні пожежі в квартирі. 
7.
Правила поведінки під час грози, сильного вітру, шквалів. 
8.Безпека при виявленні розливу ртуті.
9.Заходи безпеки при користуванні предметами побутової хімії та піротехнічними засобами. 
10.Безпечні дії при виявленні маловідомих предметів.

Додаток № 2 до наказу від 17.05.2011 року № 41 

ТЕКСТ ЗВЕРНЕННЯ ДО БАТЬКІВ 
щодо запобігання невиробничому травматизму серед дітей 

За статистикою, в нашій країні в мирний час внаслідок нещасних випадків щодня гине 3 дитини! 

Біда трапляється тоді, коли дітей залишають напризволяще, там, де на кожному кроці на них чатує небезпека. Незабаром канікули. На жаль, вони не проходять без прикрих випадків(пожежі, утоплення) з вини дитини. 

Легковажне поводження малечі з вогнем, водою, газом, незнання елементарних правил безпечної поведінки — першопричини сумних та трагічних наслідків. 

Шановні батьки! Не залишайте дітей без нагляду! Дбайте про безпеку своїх дітей, дотримуючись правил безпечної поведінки в побуті. 

Виховуйте у дітей навички культури безпечної поведінки, демонструючи на власному прикладі обережність у поводженні з вогнем, газом, водою, побутовою хімією, ліками. Виділіть декілька хвилин на відверту розмову з дітьми. Пам’ятайте, ці хвилини вимірюються ціною життя. А щоб неждана мить не стала початком великої біди — потрібно давати дітям чіткі знання і вміння, як діяти і тій чи іншій ситуації. 

Пам’ятайте, що життя наших дітей залежить тільки від нас самих! 


«Практика управління закладом освіти» № 3/2011

http://kuncevo.ucoz.ru/
Переглядів: 4117 | Додав: Дирекція | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Контактна інформація
вул. Шкільна, 1-А,
с. Коровія, Чернівецький р-н,
Чернівецька обл., 60410

Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Березень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Block title
Block content

Copyright © 2009 - 2024 - Коровійський ліцей. Всі права захищено.