Головна | Реєстрація | Вхід | RSSПонеділок, 29.04.2024, 07:38

КОРОВІЙСЬКИЙ ЛІЦЕЙ Чернівецької міської ради

Меню сайту
Наше опитування
Ви завітали до нас як
Всього відповідей: 1063
Міні-чат
Block title
Block content



Статистика

Онлайн всього: 8
Гостей: 8
Користувачів: 0

ДИРЕКТОР


21:31
Пiльги вагiтним працiвницям щодо надання щорiчних вiдпусток

Працiвниця, яка незабаром має йти у вiдпустку у зв’язку з вагiтнiстю та пологами, просить надати їй щорiчну вiдпустку. Як надавати вiдпустку — повної тривалостi чи пропорцiйно вiдпрацьованому часу?


Законом України «Про вiдпустки» вiд 15.11.1996 № 504/96-ВР (далi — Закон про вiдпустки) передбачено такi пiльги для вагiтних:


  • надання щорiчної вiдпустки повної тривалостi до настання шестимiсячного термiну безперервної роботи у перший рiк роботи на даному пiдприємствi перед вiдпусткою у зв’язку з вагiтнiстю та пологами або пiсля неї (п. 1 частини сьомої ст. 10 Закону про вiдпустки);
  • надання щорiчної вiдпустки у зручний час перед вiдпусткою у зв’язку з вагiтнiстю та пологами або пiсля неї (п. 3 частини дванадцятої ст. 10 Закону про вiдпустки).


Варто нагадати й про те, що, чоловiк, дружина якого перебуває у вiдпустцi у зв’язку з вагiтнiстю та пологами, має право на щорiчну вiдпустку повної тривалостi до настання шестимiсячного термiну безперервної роботи у перший рiк роботи на даному пiдприємствi. А чоловiк, дружина якого перебуває у пiсляпологовiй вiдпустцi, має право на вiдпустку без збереження заробiтної плати тривалiстю до 14 календарних днiв, яка надається за його бажанням в обов’язковому порядку (п. 2 частини першої ст. 25 Закону про вiдпустки).

Вiдповiдно до частини другої статтi 20 Закону про вiдпустки власник або уповноважений ним орган зобов’язаний за заявою жiнки приєднати до вiдпустки у зв’язку з вагiтнiстю та пологами щорiчну вiдпустку незалежно вiд тривалостi роботи працiвницi в поточному робочому роцi.

Однак, згiдно з частиною дев’ятою статтi 10 Закону про вiдпустки щорiчнi вiдпустки за другий та наступнi роки роботи можуть бути наданi працiвниковi в будь-який час вiдповiдного робочого року. Тобто, вагiтна не має право на щорiчну вiдпустку, якщо вона використала вiдпустку наперед, а робочий рiк, за який вона бажає одержати вiдпустку, ще не розпочався.

При наданнi щорiчної вiдпустки вагiтнiй працiвницi, у якої тiльки-но розпочався робочий рiк, завжди пояснюйте, що цю вiдпустку вона не «заробила», її буде надано «авансом». У разi звiльнення пiд час вiдпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирiчного вiку працiвниця повинна буде повернути на пiдприємство кошти, виплаченi за днi щорiчної вiдпустки, наданої «авансом». Аби уникнути такої ситуацiї i, безумовно, якщо вагiтна добре себе почуває, запропонуйте працiвницi оформити щорiчну вiдпустку не повної тривалостi, а пропорцiйно вiдпрацьованому часу. Можливо, решта частини щорiчної вiдпустки стане жiнцi особливо у пригодi пiсля закiнчення вiдпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирiчного вiку, аби довше побути з дитиною вдома.

Ірина ЖитковаВiдповiдає 
Ірина ЖИТКОВА
,
заступник головного редактора журналу «Кадровик-01», експерт Гарячої Лiнiї Кадровика
РАНКОВІ НОВИНИ КАДРОВИКА

Переглядів: 1717 | Додав: Дирекція | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Контактна інформація
вул. Шкільна, 1-А,
с. Коровія, Чернівецький р-н,
Чернівецька обл., 60410

Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Січень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Block title
Block content

Copyright © 2009 - 2024 - Коровійський ліцей. Всі права захищено.