Головна | Реєстрація | Вхід | RSSСубота, 04.05.2024, 22:56

КОРОВІЙСЬКИЙ ЛІЦЕЙ Чернівецької міської ради

Меню сайту
Наше опитування
Який Ваш улюблений предмет?
Всього відповідей: 440
Міні-чат
Block title
Block content



Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

ДИРЕКТОР


12:47
Податок на нерухоме майно. ОНОВЛЕНО
Податок на нерухоме майно

ДПСУ на своєму офіційному сайті повідомляє, що Міндоходів спільно з газетою «Урядовий кур’єр» 27 березня 2013 року провели сеанс «прямої» телефонної лінії на тему: «Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки».

Пропонуємо вам ознайомитися з деякими актуальними запитаннями, які надходили під час «прямої» телефонної лінії, та відповідями на них. 

Запитання. Чи потрібно сплачувати податок на нерухомість, якщо особа має у власності в одній квартирі третину, а в другій — дві третини?


Відповідь. Податковим кодексом України визначено перелік платників податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, у разі перебування об’єктів житлової нерухомості у спільній частковій або спільній сумісній власності кількох осіб. У цьому випадку механізм визначення платників податку на нерухоме майно такий:

— по-перше, якщо об’єкт житлової нерухомості перебуває у спільній частковій власності кількох осіб, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку;

— по-друге, якщо об’єкт житлової нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб, але не поділений у натурі, платником є одна з таких осіб-власників, визначена за їх згодою, якщо інше не встановлено судом;

— по-третє, якщо об’єкт житлової нерухомості перебуває у спільній власності кількох осіб і поділений між ними в натурі, платником є кожна з цих осіб за належну їй частку.

Тому для цього необхідно подати до податкового органу заяву, в якій зазначити згоду власників щодо визначення однієї особи-власника, яка і буде платником податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, щодо однієї та другої квартири. Тобто в одній квартирі платником податків можете бути ви, у другій — інша особа.


Запитання. Опікуюся неповнолітньою дитиною, батьки якої загинули, але залишили їй у спадок трикімнатну квартиру. Зараз дитина проживає з моєю родиною в нашому приватному будинку. Чи потрібно вирішувати питання про сплату податку за трикімнатну квартиру, що мені для цього робити?


Відповідь. Ми працюємо над вирішенням цієї проблеми. На жаль, на сьогодні чинне законодавство не передбачає звільнення від оподаткування об’єкта житлової нерухомості, власником якої є дитина-сирота. Тому Міндоходів та Мінсоцполітики стали ініціаторами розробки законопроекту, який визначену вами ситуацію регулює. У результаті дитина-сирота або дитина, позбавлена батьківського піклування, буде мати право на пільгу, і не підлягатиме оподаткуванню один об’єкт житлової нерухомості, на який вона має право власності. Це питання обов’язково вимагає законодавчого урегулювання, і такий законопроект зареєстрований у Верховній Раді України від 27.02.2013 р. № 2405, оскільки в нашій країні таких дітей понад 13 тисяч.


Запитання. У яких випадках і як оподатковується житлова площа, звідки податкова знатиме, яка площа у мене житлова, а яка — допоміжна? І друге запитання: як оподатковується комунальна квартира?


Відповідь. Відповідно до норм чинного законодавства з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, допоміжні площі у квартирі не є базою оподаткування. Сплачується податок тільки за житлову площу об’єкта житлової нерухомості.

Що стосується того, звідки податкова буде знати, яку площу оподатковувати, то ці дані вона отримає від Укрдержреєстру, який зобов’язаний надати таку інформацію відповідно до Податкового кодексу України та постанови Кабінету Міністрів України від 31.05.2012 р. № 476.

Щодо оподаткування житлової площі комунальної квартири. Відповідно до Податкового кодексу України до об’єктів житлової нерухомості належать кімнати у багатосімейних (комунальних) квартирах, які є ізольованими приміщеннями у квартирі, де мешкають двоє або більше квартиронаймачів. Для цього типу об’єктів житлової нерухомості норми чинного законодавства у питаннях оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, застосовуються так само, як і для всіх інших типів об’єктів житлової нерухомості.


Запитання. Як будуть оподатковуватися дачні та садові будиночки?


Відповідь. Згідно з чинним законодавством дачні та садові будинки не є об’єктом оподаткування, але не більше одного такого об’єкта на одного платника податків.

1 січня 2013 року набрала чинності стаття 265 Податкового кодексу України, відповідно до якої вводиться в дію новий місцевий податок – податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Платниками цього податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об'єктів житлової нерухомості. Об'єктом оподаткування є об'єкт житлової нерухомості.

Об'єкти житлової нерухомості це будівлі, віднесені відповідно до законодавства до житлового фонду, дачні та садові будинки. Згідно зі ст. 4 Житлового кодексу України житловий фондутворюють жилі будинки, а також жилі приміщення в інших будівлях. Об'єкти житлової нерухомості поділяються, зокрема, на такі типи: житловий будинок, житловий будинок садибного типу, квартира, котедж, садовий та дачний будинок. Житловий будинок – це будівля капітального типу, споруджена з дотриманням вимог, встановлених законом, іншими нормативно-правовими актами, і призначена для постійного у ній проживання (ст. 380 ЦК України, п. 14.1.129 ПКУ).

Інструкцією про порядок проведення технічної інвентаризації об'єктів нерухомого майна, затвердженою наказом Держбуду України від 24.05.2001р. № 127, передбачено поділ житлових будинків на житлові будинки квартирного та садибного типу. Відповідно до Державних будівельних норм ДБН В. 2.2-15-2005 "Житлові будинки. Основні положення", затверджених наказом Державного комітету України з будівництва та архітектури від 28.09.2005р. № 175, житлове приміщення – опалюване приміщення, розташоване у надземному поверсі, призначене для цілорічного проживання і яке відповідає санітарно-епідеміологічним вимогам. 

Не є об'єктом оподаткування: об'єкти житлової нерухомості, які перебувають у власності держави або територіальних громад (їх спільній власності); об'єкти житлової нерухомості, які розташовані в зонах відчуження та безумовного (обов'язкового) відселення, визначені законом; будівлі дитячих будинків сімейного типу; садовий або дачний будинок, але не більше одного такого об'єкта на одного платника податку; об'єкти житлової нерухомості, які належать багатодітним сім'ям та прийомним сім'ям, у яких виховується троє та більше дітей, але не більше одного такого об'єкта на сім'ю; гуртожитки (пп. 265.2.2 п. 265.2 ст. 265 ПКУ).

Отже, об'єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, будуть виступати будівлі та споруди капітального типу, зокрема, бази відпочинку, санаторії, пансіонати, спортивні та дитячі табори у випадку віднесення їх правовстановлюючими документами (документи, що підтверджують право власності) до житлового фонду, та які не підпадають під перелік об'єктів, які не є об’єктом оподаткування.

Податковим кодексом України передбачаються пільги зі сплати податку на нерухоме майно у вигляді зменшення бази оподаткування об’єктів житлової нерухомості, що перебуває у власності фізичної особи: для квартири – на 120 кв.м. і для житлового будинку – на 250 кв.м
Державною податковою службою України у листі від 04.02.2013р. № 1678 надано роз’яснення щодо порядку застосування цієї пільги.

Ставка податку встановлюється для кожного окремого регіону за 1 кв.м. житлової площі у розмірі: не більше 1% від мінімальної заробітної плати – якщо площа квартири перевищує 120 кв. м, але не більше 240 кв. м, а житлового будинку – не більше 500 кв. метрів; не більше 2,7% розміру мінімальної заробітної плати – якщо площа квартири перевищує 240 кв. м, а житлового будинку – 500 кв. метрів
Переглядів: 1029 | Додав: Лупуляк_О_Г | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Контактна інформація
вул. Шкільна, 1-А,
с. Коровія, Чернівецький р-н,
Чернівецька обл., 60410

Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Квітень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архів записів
Block title
Block content

Copyright © 2009 - 2024 - Коровійський ліцей. Всі права захищено.