Головна | Реєстрація | Вхід | RSSПонеділок, 06.05.2024, 23:55

КОРОВІЙСЬКИЙ ЛІЦЕЙ Чернівецької міської ради

Меню сайту
Наше опитування
Який Ваш улюблений предмет?
Всього відповідей: 440
Міні-чат
Block title
Block content



Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

ДИРЕКТОР


22:58
Протиепідемічні заходи в школі

ПРОТИЕПІДЕМІЧНІ ЗАХОДИ У ЗАГАЛЬНООСВІТНІХ
НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ

Показниками епідеміологічного благополуччя у навчальному закладі є наявність/відсутність патогенної та умовно-патогенної мікрофлори у змивах з поверхонь та обладнання навчального закладу, зокрема відсутність:

• кишкової палички, що свідчить про виконання правил особистої гігієни персоналом та дітьми;

• staph. aureus (золотистий стафілокок), що вказує на безпечність прямої епідемічної ситуації в дитячому колективі й дотримання повітряно-теплового режиму;

• клебсієли (збудник пневмонії та інфекцій сечостатевої системи), що свідчить про тривале виконання санітарно-гігієнічних та протиепідемічних правил утримання закладу.

Щоб запобігти виникненню й поширенню інфекційних захворювань, у навчальних закладах необхідно щоденно проводити протиепідемічні заходи: своєчасно робити вологе прибирання та/або дезінфекцію, провітрювати приміщення, спостерігати за дітьми, що були у контакті з інфекційними хворими.

ЩОДЕННЕ ВОЛОГЕ ПРИБИРАННЯ

Елементарним та необхідним протиепідемічним заходом є вологе прибирання. Усі приміщення та обладнання навчального закладу, зокрема підвіконня, підлога, опалювальні прилади, шафи, столи, парти, класні дошки, підлягають щоденному вологому прибиранню, яке здійснюють при відкритих вікнах, фрамугах чи кватирках і у спеціальному одязі.

Прибирання класів, майстерень, навчальних кабінетів проводиться після закінчення останнього уроку, а спортивних залів — після кожного уроку та в кінці дня після закінчення всіх уроків та додаткових занять у спортивних секціях. М’який спортивний інвентар (мати) в спортивному залі чистять пилососом не рідше одного разу на тиждень, а вологе протирання чохлів здійснюють щоденно.

Зали для музичних занять прибирають після кожного заняття за допомогою мийних засобів та за умови відкритих вікон і фрамуг

Технічний інвентар для прибирання повинен бути промаркованим і закріпленим за кожним навчальним та допоміжним приміщенням, зберігатися окремо у спеціально виділених місцях (площею не менше 3 кв.м) на кожному поверсі закладу. Техперсонал забезпечується спецодягом для прибирання.

ГЕНЕРАЛЬНЕ ПРИБИРАННЯ

Генеральне прибирання всіх приміщень проводиться щомісяця: миють підлогу, освітлювальну арматуру, вікна, двері, стіни за допомогою мийних і дезінфекційних засобів. Мити вікна з обох боків необхідно двічі на рік (навесні та восени).

ЗАЛУЧЕННЯ УЧНІВ ДО ПРИБИРАННЯ

У процесі самообслуговування учні можуть залучатися до прибирання класів, кабінетів, лабораторій:

• наприкінці кожного дня (учні 5-12-х класів);

• під час генерального прибирання кожного тижня і місяця (учні 9-11-х класів).

Миття підлоги у класах дозволяється школярам з 10 років при обов’язковому використанні швабри.

Учні 2-4-х класів можуть брати участь у прибиранні території школи, доглядати за квітами, учні 5-11-х класів — у генеральному та щодобовому поточному прибиранні ділянки (підмітати, очищувати від снігу, саджати дерева).

Учні не допускаються до виконання робіт, що небезпечні для їхнього життя та здоров’я, створюють загрозу зараження інфекційними хворобами:

• миття вікон, очищення даху і проїжджих частин вулиць від снігу, льоду;

• очищення освітлювальної апаратури, вентиляційного обладнання та витяжних шаф;

• перенесення скла та виробів із нього;

• прибирання санвузлів, умивальних та кімнат гігієни, медичних та допоміжних приміщень, сходів, рекреаційних приміщень, майстерень, спортивних приміщень, актового залу, харчоблоку, буфету, обіднього залу;прання постільної білизни;

• винесення та вивезення відходів.

МИЙНІ ТА ДЕЗІНФЕКЦІЙНІ ЗАСОБИ

Для проведення протиепідемічних заходів дозволяється використовувати мийні і дезінфекційні засоби, що мають позитивний висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи (галузь застосування — для навчальних закладів). Дезінфекційні засоби, що використовуються у закладі, повинні бути зареєстровані відповідно до вимог Порядку державної реєстрації (перереєстрації) дезінфекційних засобів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 липня 2006 р. № 908.

Дезінфекційні розчини можна приготувати й самостійно, дотримуючись розрахунків, наведених у таблиці.

Приготування робочих розчинів дезінфекційних засобів
(розрахунок на 10 літрів розчину)

Концентрація, %Кількість препарату основного розчину
Хлораміну, гОсвітлений розчин 10% хлорного вапна, мл5% розчин гіпохлориду кальцію, мл
0,110100100
0,220200200
0,550500500
1,010010001000
3,030030003000

Для приготування основного 10% освітленого розчину хлорного вапна в 10 л води розчиняють 1 кг сухого хлорного вапна, через 24 години проціджують у темний посуд, закривають щільною покришкою. Термін зберігання — 10 днів.

Для приготування основного 5% розчину гіпохлориду кальцію в 10 л води розчиняють 500 г гіпохлориду кальцію, використовують без відстоювання через 30 хвилин після розведення. Термін зберігання — 10 днів.

Розчин хлораміну готують безпосередньо перед використанням.

ПРИБИРАННЯ ТУАЛЕТНИХ ПРИМІЩЕНЬ

Туалетні приміщення прибирають після кожної перерви з використанням дезінфікуючих речовин (1% освітленим розчином хлорного вапна). Підлогу в туалетних приміщеннях та унітази миють двічі на день гарячою водою з мийними засобами.

Унітази необхідно обробляти двічі на місяць засобами, що розчиняють сечокислі солі, а потім промивати великою кількістю води. Сидіння на унітазах щоденно промивають теплою мильною водою.

Для прибирання туалетних приміщень необхідно користуватися окремим інвентарем, що промаркований яскравим кольором і зберігається в коморах біля туалетних, і спецодягом тільки для цієї мети. Забороняється виливати забруднену воду після прибирання приміщень (особливо туалетних) в умивальники.

Надвірні туалети необхідно прибирати перед великою перервою, після неї, а також після закінчення занять у школі. Дерев’яні частини всередині туалету (підлога) добре зрошують не менше двох разів на день 10-20% хлорним вапном після попереднього прибирання. Двері туалету закріплюють на пружині або блоках і завжди тримають зачиненими.

Внутрішню поверхню дворової вбиральні й ручки дверей щоденно треба мити з використанням 1% розчину хлораміну або 1% освітленого розчину хлорного вапна. Дезінфікуючі засоби (розчини) повинні зберігатися у приміщеннях без доступу світла та у недоступних для дітей місцях.

ПРОВІТРЮВАННЯ КЛАСНИХ ПРИМІЩЕНЬ

Одним з ефективних протиепідемічних заходів є систематичне провітрювання (наскрізне, кутове, однобічне) навчальних приміщень. Провітрювати класні кімнати необхідно до початку уроків і на кожній перерві. Чистота та епідемічна безпека повітря (особливо восени та взимку) в приміщеннях загальноосвітніх навчальних закладів забезпечується:

• відповідністю кількості учнів до нормованої (проектної) наповнюваності класів;

• регулярністю вологого прибирання приміщень із використанням дезінфекційних та мийних засобів.

ОСОБИСТА ГІГІЄНА УЧНІВ

Звісно, всі зазначені заходи будуть марними, якщо учні не дотримуватимуться правил особистої гігієни, які вимагають: мити руки, вдягатися відповідно до погодних умов, при перших ознаках захворювання залишитися вдома і викликати лікаря тощо. Про це доцільно нагадувати учням на виховних годинах.

Для очищення взуття від бруду та пилу перед входом у школу мають бути встановлені скребачки, решітки, які необхідно впродовж дня кілька разів очищати.

Для збору сухого сміття слід встановити в навчальних приміщеннях кошики (контейнери).

КАРАНТИННІ ЗАХОДИ

В умовах ускладнення епідемічної ситуації, щоб запобігти поширенню інфекцій, проводять карантинні заходи відповідно до вимог державної санітарно-епідеміологічної служби,зокрема: миття підлоги приміщень групових осередків 1 раз наприкінці кожного дня, туалетних — 2 рази на день (із використанням дезінфекційних засобів: при кишкових інфекціях — 0,5-1,0% розчином хлораміну, хлорного вапна; при вірусному гепатиті — 3,0% розчином тощо). Столи і стільці миють 1% розчином хлорного вапна, гарячою водою і ретельно витирають. Воду після прибирання зливають в унітаз, а потім дезінфікують його.

У навчальних закладах під час функціонування категорично забороняється проведення капітального і поточного ремонтів, а також окремих видів ремонтних робіт, зокрема малярних, що становлять небезпеку для здоров’я і життя дітей. На території не допускається перебування бродячих собак і кішок, змій, мишей і пацюків, а також інших представників тваринного світу, що можуть завдати шкоди здоров’ю людей і становити небезпеку для їхнього життя.

НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ

 Основи законодавства України про охорону здоров’я від 19 листопада 1992 р.

 Закон України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» від 24 лютого 1994 р. № 4004-ХІІ.

 Закон України «Про загальну середню освіту» від 13 травня 1999 р. № 651-ХІV.

 Закон України «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 6 квітня 2000 р. № 1645-ІІІ.

 Закон України «Про охорону дитинства» від 26 квітня 2001 р. № 2402-ІІІ.

 ДСанПіН 5.5.2.008-01 «Державні санітарні правила і норми влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу», затверджені постановою Головного державного санітарного лікаря України від 14 серпня 2001 р. № 63.


ДОВІДНИК ДИРЕКТОРА ШКОЛИ [№ 1 січень, 2012]
Переглядів: 4258 | Додав: Дирекція | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Контактна інформація
вул. Шкільна, 1-А,
с. Коровія, Чернівецький р-н,
Чернівецька обл., 60410

Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Вересень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Архів записів
Block title
Block content

Copyright © 2009 - 2024 - Коровійський ліцей. Всі права захищено.