Головна | Реєстрація | Вхід | RSSСубота, 27.04.2024, 02:39

КОРОВІЙСЬКИЙ ЛІЦЕЙ Чернівецької міської ради

Меню сайту
Наше опитування
Який Ваш улюблений предмет?
Всього відповідей: 440
Міні-чат
Block title
Block content



Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


11:16
Вступнику: питання-відповіді для вступників на бакалаврат, спеціаліста і магістра
Наведений нижче матеріал буде актуальним не лише для випускників шкіл, які мають намір продовжити своє навчання, а й для тих, хто планує подавати документи на "спеціаліста", "магістра", або взагалі збирається здобувати другу вищу. Наведена нижче інформація складена на основі повідомлень Форуму сайту "Освітній портал" (www.osvita.org.ua) та особистих звернень на скриньку редакції сайту. Сподіваємося, що наведена нижче інформація стане Вам у нагоді.

1. Що зараз дають обласні олімпіади для вступу/складання іспитів у школі? Маю на увазі переможців обласних олімпіад (ІІІ туру Всеукраїнських олімпіад).

Переможці обласних олімпіад (ІІІ туру Всеукраїнських олімпіад) в школі отримують 12 балів з відповідного предмету на ДПА. Під час вступної кампанії до певних ВНЗ переможці олімпіад можуть бути зараховані без відповідних творчих конкурсів (екзаменів). Наявність такої можливості слід дивитися в умовах прийому 2012р. відповідного ВНЗ. Умови прийому, як правило, розміщені на сайті навчального закладу.

2. Чим відрізняється диплом екстерна від звичайного? Які мінуси такого диплому?

Диплом екстернатної форми навчання від денної нічим не відрізняється. Якщо контрактна форма навчання – лише вартістю. Більш детально про юридичний бік цього питання Ви можете довідатися у наступному матеріалі - Юридична консультація: Чи відрізняються дипломи денної та заочної форми навчання? 

Мінусом екстернатної форми навчання прийнято вважати те, що вона надає мало знань, адже для навчання вона передбачає значно меншу кількість годин (як самостійної роботи, так і аудиторної). Така форма навчання передусім доцільна для тих, кому потрібна лише наявність диплому, а не самі знання.

Наприклад:
- коли зазделегідь відомий майбутній роботодавець, у якого головна вимога до вакансії - наявність диплому про вищу освіту (як правило, це характерно для підприємств, установ, організацій державної форми власності);
- коли диплом потрібен для отримання вищої посади (у таких випадках студенти часто знають більше, ніж самі викладачі, які забезпечують навчальний процес);
- для того, щоб отримати більшу пенсію;
- для підняття власної самооцінки або іншими словами, щоб не було "соромно" перед друзями.

Якщо Ви знаєте інші варіанти, будь ласка, повідомте нам! Редакції сайту "Освітній портал" буде цікаво довідатися про них.

3. До скількох ВНЗ можна подавати документи?

Згідно чинним правилам Ви можете подавати документи не більше ніж до 5 ВНЗ на 3 спеціальності в кожному.

4. Чи варто поступати до N-ого ВНЗ?

Все залежить від того, з якою метою Ви маєте намір отримати вищу освіту, і яка саме Вас цікавить спеціальність! Також варто:

- ознайомитися, чи не позбавляв МОНмолодьспорт упродовж кількох попередніх років ліцензії ВНЗ на освітню діяльність (в цілому або окремо за напрямками підготовки, за окремими спеціальностями). У "Довіднику ВНЗ України", що на сайті "Освітній портал", така інформація за 2011 і 2012 р. міститься на сторінках навчальних закладів, а також у матеріалі Список українських ВНЗ, яким анульовано ліцензії ;

- ознайомитися з відгуками людей, які там проходили своє навчання та відгуками роботодавців. На допомогу Вам у цьому стануть освітні форуми і, зокрема, форум сайту "Освітній портал" (www.osvita.org.ua) (на форумі слід окремо зареєструватися) та різні соціальні мережі. Але головне, про що слід пам'ятати, - отримані Вами відгуки матимуть суб’єктивний характер, тому Ви маєте робити власні висновки. Як то кажуть, що козаку добре, то татарину сльози. Припускаємо, що відгукам роботодавців слід більше довіряти.

5. В коледжі не хочуть видавати оригінал атестата! Я закінчила 2 курс, атестат про повну освіту зберігається в коледжі. Я успішно склала ЗНО і просто хочу на день взяти оригінал атестата і подати його копії в універ (бо без оригінала копії не приймають, навіть завірені в коледжі). Чи мають вони право не видавати атестат?

Не мають ніякого права. Вимагайте більш наполегливо, особливо якщо не хочете продовжувати там своє навчання. Як варіант - напишить заяву на ім'я керівника навчального закладу з проханням повідомити у письмовій формі причину затримки видачі документів. Заяву обов'язково завірте у канцелярії (можливо ці функції виконує секретар). Головне, щоб на заяві стояла печатка канцелярії та дата регістрації. Більш вірогідно, що Вам оперативно видадуть документи, ніж письмову відповідь, адже дії адміністрації закладу не правомірні.

6. Чи може наше Міністерство освіти чітко вирішити: чи будуть відмінятися "спеціалісти" у навчальних ВНЗ на поточний 2012-2013 навчальний рік? Якщо так, то чому ще досі у ВНЗ існує цей кваліфікаційний рівень?

На 2012-2013 н.р. прийом документів на освітньо-кваліфікаційний рівень (ОКР) "спеціаліст" триває. Його, поки що, ніхто не відмінив. Чому досі ще існує цей рівень – питання до Міністерства освіти, і, зокрема, до його очільника. Якщо пояснити народною, дуже спрощеною мовою - раніше у нас існував наступний освітній ланцюжок: незакінчена вища освіта – вища (спеціаліст) – аспірантура (аспірант). Після запровадження Болонської системи його потрібно було адаптувати до європейського зразка, який мав наступний вигляд – бакалавр (умовно відповідає нашій незакінченій вищий) – магістр (умовно відповідає нашому "спеціаліст") – аспірантура, PhD (практично наша аспірантура). "Незакінчену вищу" відмінили і запровадили "бакалавра", "спеціаліста" залишили і додали "магістра". Що з цим робити наразі точно не відомо, лише на рівні балачок, хоча логічним буде припустити, що з часом "спеціаліста" все ж таки відмінять.

Отже, якщо Ви цього року поступите на "спеціаліста" і отримаєте відповідний диплом, у Вас, навіть якщо у подальшому цей ОКР відмінять, буде вважатися наявність повної вищої освіти. Наразі з дипломом "спеціаліста" Ви можете поступити в аспірантуру, але не можете викладати у ВНЗ ІІІ-ІV рівнів акредитації.

7. Чи можу я поступити на бюджет "спеціаліста", якщо раніше я навчався на контракті?

Так, можете. Зарахування на бюджетні місця за ОКР "спеціаліст" здійснюється на рейтинговій основі. Тобто враховується Ваша успішність. Якщо Ваші оцінки не дозволяють Вам поступити на бюджет у Вашому чи іншому ВНЗ, Ви можете спробувати подати документи до того навчального закладу, де навчання на спеціаліста менш вартісне.

8. Чи можу я після того, як мене відрахували або я забрав документи сам, знову поступити на державну форму (бюджет - прим. ред) (до того навчався на державному)?

Можете.
Більш детально читайте - Юридична консультація: Чи можна поступити на бюджет, якщо раніше було відраховано з ВНЗ? Чи можна студенту "перепоступити" на бюджет І курсу іншої спеціальності і що для цього треба?

9. Чи поширюється право зарахування поза конкурсом до магістратури на інвалідів ІІ групи?

Так, поширюється.
Більш детально читайте - Юридична консультація: Чи поширюється право зарахування поза конкурсом інвалідів ІІ групи до магістратури?

Інші корисні публікації
Поради абітурієнту: Перевірте ліцензію у ВНЗ до якого збираєтесь подавати документи
2012-07-03  |  Автор:  |  http://www.osvita.org.ua
Переглядів: 2021 | Додав: Дирекція | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 1
1 Марія  
Чи можу я вступити до магістратури не за тою спеціальністю, якої навчалася у бакалавраті? Скажімо, вступати на перекладача чи юриста, якщо я бакалавр української філології?

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Контактна інформація
вул. Шкільна, 1-А,
с. Коровія, Чернівецький р-н,
Чернівецька обл., 60410

Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Липень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Block title
Block content

Copyright © 2009 - 2024 - Коровійський ліцей. Всі права захищено.